Algemene Voorwaarden

Met de Isolatiesubsidie van het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP) vraagt u subsidie aan voor 5 typen isolatiemaatregelen voor uw woning. U maakt hierbij een keuze voor de manier waarop u met subsidie uw woning gaat isoleren. In deze ‘Algemene Voorwaarden ‘vindt u de voorwaarden waar u aan moet voldoen om deze subsidie aan te vragen.


De ZIP-subsidie komt uit het budget van het Nationaal Isolatieprogramma dat door uw gemeente is aangevraagd. Aan het ZIP nemen 12 Zeeuwse gemeenten deel. Deelnemende gemeenten zijn: Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Sluis, Terneuzen, Tholen, Veere en Vlissingen. Schouwen-Duiveland neemt niet deel aan het programma. Zij hebben een eigen subsidieprogramma.

Wie kan subsidie aanvragen?
De regeling is bedoeld voor woningeigenaren van slecht geïsoleerde woningen uit de deelnemende gemeenten. U komt in aanmerking voor ZIP-subsidie als u voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

  • U bent eigenaar en bewoner van de woning uit de deelnemende gemeente;
  • Uw woning heeft een definitief energielabel D, E, F of G en als uw woning een voorlopig energielabel D, E, F of G heeft, moeten minimaal 2 bouwdelen (dak, muur, vloer of glas) niet of slecht zijn geïsoleerd.
  • De waarde Wet Onroerende Zaken (WOZ-waarde) van uw woning is lager dan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van € 461.100 (2024). Deze grens kan in de loop van de tijd veranderen. Het moment van de aanvraag is bepalend voor de hoogte van de NHG-grens;
  • De isolatiemaatregel die u aanvraagt, is nog niet eerder uitgevoerd;
  • De uitgevoerde isolatiemaatregelen dienen te voldoen aan de normen van de ISDE-subsidieregeling.

5 typen isolatiemaatregelen met ZIP-subsidie
Er zijn 5 typen isolatiemaatregelen waarvoor u subsidie kunt aanvragen, dit zijn:
• Isolatie van het dak, zolder- of vlieringvloer;
• Isolatie van de vloer (isolatiemateriaal wordt bevestigd aan de onderkant van de vloer);
• Isolatie van de bodem (isolatiemateriaal wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte);
• Isolatie van de gevel of spouwmuur (natuurvriendelijk);
• Isolatieglas (HR ++, triple glas) en isolerende kozijnen, panelen of deuren.
Isolerende maatregelen kunnen eventueel worden genomen in samenhang met energiezuinige ventilatiemaatregelen, zoals CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning.

Aan welke eisen moet het isolatiewerk voldoen?
U wordt na uw aanmelding voor subsidie door ons geïnformeerd over de eisen die gesteld worden aan het isolatiewerk. Voor het isolatiewerk gelden dezelfde kwaliteitsnormen en de vereisten van het isolatiemateriaal als bij de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Voor alle voorwaarden zie: ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren (rvo.nl) De belangrijkste eisen zijn onderstaand samengevat:
• Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w]. Dit is van toepassing bij de isolatie van de (buiten)gevel, bodem, vloer, dak, zolder- en vlieringvloer. Voor de vereiste U-waardes van isolatieglas en spouwmuurisolatie verwijzen wij naar ISDE;
• U mag de dikte van isolatie die al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen;
• Er dient een minimale hoeveelheid geïsoleerd te worden om in aanmerking te komen voor subsidie. Voor een gevel of spouwmuur is dit 10m2; voor bodem-, vloer-, dak- en zolder/vlieringvloerisolatie is dit 20m2 en voor glasisolatie incl. isolerende deuren of panelen bedraagt dit 8m2;
• De isolatie moet deugdelijk zijn aangebracht. Bij Doe-het-zelvers zal door middel van steekproeven een controle plaats vinden op de werkzaamheden.

4 keuzes in uw manier van isoleren
Er zijn 4 verschillende manieren waarop u subsidie voor isolatie kunt aanvragen:

  1. Advies en hulp bij het isolatieproject
    Een isolatieadviseur adviseert u over de mogelijkheden en stelt met u een isolatieplan op voor de woning. In het vervolgtraject maakt u een keuze uit optie 2 tot en met 4.
  2. Het inschakelen van een door de gemeente aangewezen professioneel bouwbedrijf of installateur. De geselecteerde en gecertificeerde bouwbedrijven nemen deel aan de Collectieve Inkoop via een open marktmodel. Zij geven op het isolatiewerk inkoopvoordeel.
  3. Inhuren van een professioneel bouwbedrijf of installateur naar eigen keuze.
  4. Doe het Zelf-subsidie. U gaat zelf aan de slag met goedgekeurde isolatiematerialen. U levert onder andere de bon(nen) met de materiaalkosten in en krijgt geld terug.

ZIP-subsidie en ISDE
De ZIP-subsidie kunt u voor één maatregel aanvragen. Hoewel dit een meerjarig subsidieprogramma is, kunt u maar 1 keer de ZIP-subsidie aanvragen! Wel is het mogelijk om deze subsidie te stapelen met andere duurzame subsidies, zoals de ISDE-subsidie. Hierdoor heeft u meer voordeel en verlaagt u met deze subsidies uw investering.

Maximale termijnen
Om ZIP-subsidie te ontvangen, mag de factuur van het isolatiebedrijf of de bouwmarkt maximaal 12 maanden oud zijn en moet het bewijsmateriaal binnen 2 maanden na de werkzaamheden zijn ingediend.

Binnen 2 maanden nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd, kan een woningeigenaar een aanvraag indienen tot vaststelling en uitbetaling van de subsidie.