Het isolatiewerk in uw woning moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, of u het werk nu zelf doet of laat doen. Dit zijn de eisen die ook gesteld worden bij een ISDE-aanvraag. We kennen de subsidie definitief toe na een beoordeling van uw isolatiewerk. We beoordelen achteraf en op basis van bewijsmateriaal dat u aanlevert. We doen soms ook steekproeven. Hiervoor maken we dan een afspraak bij u thuis. Op deze pagina leest u de belangrijkste voorwaarden waar het isolatiewerk aan moet voldoen.

Belangrijkste eisen

  • Aantal maatregelen

    Als u een professioneel bedrijf inschakelt, krijgt u één maatregel vergoed. Vraagt u als doe-het-zelver subsidie aan, dan worden maximaal twee verschillende maatregelen vergoed.

  • Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde)
    • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m² K/w]. Dit is van toepassing bij de isolatie van de (buiten)gevel, bodem, vloer, dak, zolder- en vlieringvloer. Hoe hoger de isolatiewaarde is, hoe beter het materiaal isoleert.
    • De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m²K en de isolatiewaarde (U-waarde) voor het Triple glas is maximaal 0,7 W/m²K.

     

    Let op: U mag de dikte van isolatie die al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

  • Minimale hoeveelheid isolatie

    Er moet een minimale hoeveelheid geïsoleerd te worden om in aanmerking te komen voor subsidie. Voor een gevel is dit 10m²; voor bodem-, vloer-, dak- en zolder/vlieringvloerisolatie is dit 20m² en voor glasisolatie incl. isolerende deuren of panelen bedraagt dit 8m².

  • Werk aan bestaande woning

    De subsidie is bedoeld voor het isoleren binnen de bestaande woning.

    Bent u van plan een gedeelte aan de woning bij te bouwen? Bijvoorbeeld een aanbouw of een nieuwe dakkapel, dan komt u helaas niet in aanmerking voor deze subsidie.

    Ook voor een bestaand bijgebouw komt u niet in aanmerking.

Afwijkende voorwaarden monumenten

Omdat het isoleren van een monumentaal pand vaak ingewikkelder is, gelden er soepelere regels. Wij volgen de soepelere regels die gelden in de ISDE-regeling voor monumentenwoningen. Hieronder leest u de belangrijkste verschillen.

  • Versoepelde isolatiewaarden
    • Bij gevel- dak-, zolder- of vlieringvloerisolatie komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 2,5 (m2 K/w). Voor niet-monumentale woningen is dit 3,5 (m2 K/W).
    • Voor glas komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (U-waarde) van 3,0 (W/ m2K). Voor niet-monumentale woningen is deze waarde 1,2 (W/ m2K).

     

    Tip: Op de meldcodelijst voor monumenten vindt u alle glassoorten en isolatiematerialen die aan deze eisen voldoen. 

  • Lagere minimale afmetingen voor glasisolatie

    Het minimaal geïsoleerde oppervlak voor glasisolatie bij een monument is 3 m2. De glasisolatie mag ook voor- of achterzetbeglazing zijn, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam. Voor niet-monumentale woningen is het minimaal geïsoleerde oppervlak 8 m2.